Universal Frezeleme nedir ?

Üniversal Frezeleme olarak adlandırılan çalışma üniversal freze tezgahlarında yapılır. Bu tür tezgahlar yatay ve düşey freze tezgahlarının bir arada düşünülerek oluşturulmuş halini ifade eder. Üniversal frezeleme yönteminde helisel, dikey, yatay yüzeylerin üniversal freze makineleri ile yapılabilmesi mümkün olur.

Frezeleme Nedir? Türleri Nelerdir?

Frezeleme Nedir? Türleri Nelerdir? Sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Frezeleme işlemi yapılırken takım çevresinde yer alan dişlerin devreye girdiği görülür. Kesme hareketi söz konusu olduğunda takımın kendi etrafında dönmesi gerekirken parçanın da bu sırada ilerlemesi söz konusu olmaktadır. Universal frezeleme tezgahlarının önemli bir özelliği dikey ve yatay olarak çalışabilmeleridir.

Frezeler açısından bilinmesi gerekenler arasında diş sayısı da gelmektedir. Malzeme türüne bağlı olarak seçilecek diş sayısında değişiklik olmaktadır. Yumuşak bir malzemede büyük talaş kullanılırken sert malzemelerde diş sayısı da fazla olur. Freze tezgâhları yatay, düşey, üniversal olarak gruplandırılmaktadır.

 

Üniversal Frezeleme Tezgâhı Nasıl Çalışır?

Üniversal Frezeleme Tezgâhı Nasıl Çalışır? Dendiğinde bilinmesi gerekenler olur. Üniversal frezeleme makinelerinde ana makine ünitelerinin tabanda yer aldığı görülürken şanzımanın yanı sıra mil ünitesi tabanın içine monte edilmiştir. Bu makinelerde dişli kutusunu destekleyen bir diz hareket halindedir. Bu diz tabanın dikey kılavuzu boyunca hareket halinde bulunmaktadır.

Döner cihazın sabit bir döner tablası bulunurken kızaklar üzerinde yer alan dik kılavuzları boyunca çapraz bir hareketten söz etmek gerekir. Makine aracılığı ile tablanın 90 derece dikey eksen etrafında dönmesi mümkün olur. Tablanın iş mili eksenine bağlı olarak farklı açılar etrafında dönmesi mümkündür. Bu hareketini yatay olarak da gerçekleştirebilir.

Dönme torku olarak adlandırılan kısım motordan fener miline dişli kutusu aracılığı ile iletilmektedir. Farklı tipte freze bıçaklarının parça yüzeylerinin işlenebilmesi için özel tutuculara ihtiyacı olurken bu tutucularla sabitlendikleri görülür.

İmalat sektörünü ilgilendiren birçok gelişme her alanda kullanılmaktadır. Makinelerin üretimleri söz konusu olduğunda da çağın gereklerine uygun özellikte aletlerin üretildiği görülür. Teknolojik özelliklere sahip olan bu makineler sayesinde iş gücüne olan ihtiyaç azalırken zaman tasarrufu da elde edilir.

Bunun yanı sıra maliyetlerin düşmesi, üretimin hızlanması bu tür gelişmelerin en önemli sonuçları arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak da çeşitli sektörler açısından freze tezgahlarının yaygın bir kullanım alanına sahip olduğu görülür.